Морска крава

 

Морската крава  е  морски бозайник. Счита се, че произлиза от четирикраките бозайници, обитавали сушата преди повече от 60 милиона години. Позната е и като ламантин.

Морските крави тежат средно около 400 – 550 кг и са с дължина 2.8 – 3.0 м. Максималните размери, които са наблюдавани, са дължина от 3.6 м и тегло от 1775 кг. Женските обикновено са по-големи и тежки. Когато се родят, малките тежат средно около 30 кг.

Тялото е масивно; имат приплесната хоризонтално опашка. Очите им са малки и раздалечени. Горната устна е голяма и в някои отношения наподобява къс хобот. Морските крави я използват за събиране на храна, а също и при общуване. Издават разнообразни звуци. Голяма част от деня прекарват в сън. Обикновено излизат на повърхността да дишат на около 4 минути, но когато си почиват, могат да останат до 20 минути под водата.

Като цяло морските крави са неагресивни, бавно подвижни животни. Обикновено плуват със скорост от около 5 – 8 км/ч, но за кратки разстояния могат да развиват и към 25 км/ч. Наблюдения са показали, че морските крави могат да изминат до 80 км на ден. Обитават предимно топли плитки крайбрежни води и не могат да оцелеят при температури под 15° C (288 K; 60° F).

Морските крави обитават реките и крайбрежните зони на Карибско море и Мексиканския залив , басейна на река Амазонка  и Западна Африка. Обикновено, след като достигнат полова зрялост на 4 до 7 годишна-възраст, женските раждат едно малко веднъж на около две-три години. Гестационният период при морските крави продължава около 12 месеца. Малките се отбиват след около 12 до 18 месеци. Като цяло морските крави живеят самостоятелно поотделно освен по време на размножителния период и по време на отглеждането на малкото от майката.

Морските крави са растителноядни животни. Хранят се с над 60 различни растителни видове и водорасли. Има сведения за морски крави, които изяждат малки количества риба. Имат само кътници, които се регенерират през целия им живот – преместват се напред с около 1 мм на месец и постепенно се изхабяват, като биват заместени от нови в задната част на устата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,012 hits
%d bloggers like this: