Слонът…

Слон

Слоновете са семейство, отделено в специален разред наречен Хоботни от клас Бозайници. Известни са три вида: Степен слон И Горски слон (познати като Африкански слон) и Азиатски слон (известен и като Индийски слон). Слоновете са най-големите сухоземни бозайници. Бременността при тях също е най-голяма – необходими са 22 месеца след зачеването за появата на малкото слонче, което при раждането с тежи около 120 килограма. Слонете също така са и дълголетници – често доживяват до 70 годишна възраст. Най-големия документиран екземпляр е бил с тегло 12 тона и височина от 4.2 метра. В Азия това великолепно животно е символ на мъдрост, а неговата интелигентност и кротък нрав му позволяват да бъде опитомено и използвано като помощник в селскостопанската работа. В миналото опитомени слонове са били страховита бойна единица. В природата нямат естествен враг, като единствено лъвовете са опасност за малките слончета. В природата живеят на групи, водени от доминираща женска, а характерно за стадото е полаганата обща грижа за малките, ранени или болните животни.Слон

Придвижват се със скорост от около 6 км/час, но при бяг достигат до 40 км/час. За дневната прехрана са им необходими към 200 килограма храна на ден и около 150 литра вода. Помежду си комуникират посредством инфразвуци, неуловими от човешкото ухо. Разполачат с бивни, които са и тяхното проклятие, понеже независимо от това, че са защитен животински вид, продължават да бъдат избивани заради ценната слонова кост.

Сегашната им популация в Азия и Африка е около 500 000 животни, което налага спешни мерки с тяхното опазване и запазването на подходящи за живота на слоновете местообитания.

Латинското наименование на слона е Loxodonta.Слон

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,012 hits
%d bloggers like this: