Не обвинявайте черните котки за лошия ден

Не обвинявайте черните котки за лошия ден
Ако черна котка пресече пътя, много индийци ще изчакат някой друг да мине преди тях, защото вярват, че в противен случай ще ги сполети лош късмет.

Това е класически пример за суеверие при несигурни индивиди, обясняват експерти от Международния институт по психично здраве.

“Когато човек се чувства неуверен, често е готов на всичко, за да промени това”, обяснява психиатърът Санджай Чугх, основател на института със седалище в Делхи.

Експертът обяснява, че несигурното съзнание се опитва да прави връзка между случайни събития, без да има каквото и да е основание за това.

“Тази асоциация наричаме суеверие”, казва Чугх. Много индийци например отказват да влизат в къща, в която непосредствено преди това някой е кихнал. Често срещана практика в Индия е и използването на късметлийска химикалка на изпити.

“Ако някой се е явил на изпит с дреха с определен цвят и се е представил добре, тогава мозъкът търси връзката между цвета и постижението”, обяснява психиатърът.

Санджай Чугх допълва, че хората, склонни към суеверие, могат да бъдат разделени в две категории.

В първата попадат индивиди, които се чувстват по-уверени благодарение на суеверията, а във втората – хора, които се поддават на суеверия, без да влагат умисъл, а просто защото всички около тях вършат същите неща.

В първата категория по-често влизат хора на бизнеса, а във втората – представители на средната класа. Много често суеверието се дължи на незнание, обясняват експертите.

Влияние оказват липсва на образование и начинът на възпитание. Специалистите са на мнение, че в някои случаи суеверните хора се нуждаят от лечение.

“Ако човек се чувства стресиран или депресиран заради суеверията, той трябва да потърси медицинска помощ. Обикновено се прилага комбинация от медикаменти и психотерапия”, казва Санджай Чугх.

Веднъж усетил, че може да контролира по-добре нещата, пациентът се подлага на систематична десензитизация – контролирано изправяне срещу страховете с цел да се възстанови вярата в самия себе си.

Ако суеверията на са свързани с излишна загуба на пари, време и енергия, тогава не е необходимо лечение, казват в заключение експертите. БТА

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,012 hits
%d bloggers like this: