Знаете ли, че …..

Слонът има средно 450 л кръв, която за около 20 мин. прминава през кръвоносните съдове на ушите, където се охлажда.

Хоботът на слона е съставен от над 150 000 мускулни групи

Най-многобройното същество на планетата е…мравката над 10 000 трилиона индивида

Лемурът индри – бабакуту, както го наричат на Мадагаскар, не се среща в нито един зоопарк и никъде в плен – винаги тези лемури са умирали, когато е правен опит да се отгледат в зоопарк.

Мамбата е най-бързата змия в света тя развива скорост до 11.3 км/ч

На о. Заводовски е най-голямата колония пингвини – 2 млн. индивида антарктически пингвини

Бялата мечка е толкова силна, че може да измъкне 350 кг тюлен през дупка с диаметър 10 см, докато тялото на тюлена е 30-35 см в диаметър

В Нова Гвинея живеят няколко вида сцинкове ( гущери ), които имат уникалната зелена кръв! Всъщност еритроцитите им са червени, но плазмата им е ярко зелена ( установява се при центрофугиране ), освен това кръвта им е отровна. Това обаче не спира хищниците. Предполага се, че тя ги предпазва от някои бактериални и паразитни болести – напр. малария ( гущерите страдат от повече вида малария от хората ).

През 18 век в САЩ и Канада са бродели около 600 000 000 бизона. През 1889 г. бизоните са само 835!

Сърцето на ламантините е около 1000 пъти по-леко от теглото на тялото. Това е най-голямата разлика при бозайниците

Орангутаните кърмят своите малки 4 години

Населението на неголемия остров Фраджос в Индийския океан се състои изключително от котки. Индийските учени открили, че през 1890 г. на кораловите рифове край бреговете на острова е претърпял корабокрушение кораб. Оцелелите моряци са се добрали до острова, но не дочакали спасение, а намиращите се на кораба няколко котки не само оцелели, но и се размножили. Днес на острова се наброяват повече от 1000. Те се хранят с риба, ракообразни, морски таралежи.

Скорпиона може да усети движение на въздуха от само 0.072 км/ч , чрез специални власинки по щипките си

Северните елени имат три бели дроба.

Мигриращите стада на северните елени достигат дължина до 240 км.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 28,453 hits
%d bloggers like this: