Учени откриха и анализираха фосилите на пингвини отпреди 61-62 млн. години

Приблизителният външен вид на изкопаемите пингвини.
Пингвините са били очевидци на катаклизма, унищожил динозаврите преди 65 млн. години, смятат новозеландски учени от Института по еволюция и молекулярна биология на Университета “Мейси” в Палмерстън и Университета Отаго след откриването на фосили на древни пингвини отпреди 61-62 млн. години. Генетичната експертиза на останките показала, че древните същества малко се различават от днешните пингвини, съобщава ABC News.

Изследването на новозеландските автори намерило място и на страниците на специализираното издание Molecular Biology and Evolution.

Изкопаемият вид Waimanu manneringi бил най-близък до сегашните жълтооки пингвини (пингвини Хойхо, Megadyptes antipodes). Животните с ръст до 70 см. и тегло до 6 кг., обитават североизточната част на Нова Зеландия и близките острови. В миналото Нова Зеландия се намирала много по-близо до Южния полюс и условията там били много благоприятни за антарктическите птици, уточняват изследователите.

Резултатите от ДНК-анализа на фосилите косвено свидетелстват за това, че птиците са съществували паралелно с гигантските гущери, преди последните да изчезнат от лицето на Земята. Пингвините са едни от най-древните животни на планетата и чрез проследяване на промените на генома им, учените опитали да определят кои видове са били близки родственици с тях в миналото. Известно е, че албатросите, буревестниците и някои водоплаващи птици са родственици на пингвините, но всички те са се появили по-късно.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,012 hits
%d bloggers like this: