Наистина ли можем да дресираме….котката си?

Собствениците на котки понякога не се и опитват да ги обучават, най-вече заради характера им. Обучението им, обаче, е не само възможно, но и препоръчително….особено за семейното спокойствие. Има няколко техники, които могат да се използват, без да се нервирате взаимно с пухкавия домашен любимец.

Най – добрият начин да приучите котката си на добри обноски е да се опитате да разберете природата и инстинктите и. Повечето котки са интелигентни създания, които реагират бурно на обкръжаващата ги среда. Това до някъде се дължи на характера им и на инстинктите за оцеляване с които са се родили. Те са много чувствителни към миризми, звуци и изобщо към всичко, което ги заобикаля. Но може да използвате тази им черта от характера в своя полза.

Едно от нещата на които собствениците искат да научат питомниците е да използват котешка тоалетна. Много хора успяват да научат котките си да използват сифона в банята и дори тоалетната чиния, но котешката тоалетна е най-близко до нуждите им да заравят „нещата” си, като по този начин в естествена среда не оставят миризма след себе си. Първата стъпка е да се уверим, че сме създали подходящо място за целта. Какво означава това? Това означава мястото да е чисто, уединено и лесно достъпно. Следващата стъпка е да „запознаем” котешката тоалетна със самия котарак….няколко пъти. Това ще им помогне да свикнат, но ако все пак отначало не я използват – не им се карайте! Просто съберете „боклука” и го поставете на точното място. Това ще подскаже на домашния любимец, че това е мястото, което трябва да ползват за нуждите си.

Още едно нещо на което можете да обучите котката си е да не си остри ноктите във вашите мебели. Котките много се впечатляват от миризми, особено от такива, които ги карат да си подострят ноктите точно там. Ако поставите на мястото ароматизатор с мирис на цитрусови плодове или colocynth (вид краставица), то вие със сигурност ще прогоните любимеца си и неговия маникюр оттам.

Един от основните проблеми с които се сблъскваме е присъствието на любимата котка върху необичайни места – на масата, на кухненския плот и т.н. Този проблем е най-лесния за разрешаване – бум! фрас! тряс! дан! е успешната формула J Просто сложете нещо на мястото, което при появата на котката ще издаде ужасяващ за тях звук. Е, повече няма да повтори, в това бъдете сигурни! Не само, че ще откажете мяукащото същество от този порочен навик, но и ще и помогнете да разбере, че има места забранени за нея.

Все повече добива популярност метода, известен като clicker training. Ако разполагате с дребни, вредни удоволствия като котешки бисквити и си намислите характерен звук /подсвирване с уста, щракване с пръсти/ вие ще можете да дресирате котката си на дребни, но весели трикове. Например да сяда или ляга, да повдига предните си лапи или на други лесни за изпълнение действия.  След номера им дайте бисквитка и направете този clicker training приятно забавление за вас и вашия мъркащ приятел. Този метод може да се използва и при наплашени или агресивни по природа котки.

Да познаваме котешката природа, навици и поведение е първата и най-важна стъпка в общуването ни с тези мили създания. Така ние ще избегнем много неприятни и стресови ситуации както за котката ни, така и за нас. Когато знаете правилните методи, приучването на домашния любимец към основните правила в къщата ви ще се превърне във весело и забавно приключение.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,012 hits
%d bloggers like this: