Леопард

Леопардът наричан още пантера, е една от така наречени „големи котки“. Леопардите имат дълги нокти за по-голяма стабилност. Дълги и силни крайници за бързина. Движи се с около 100км. в час. Имат и голяма ловкост. Те са жълти на черни петна.

 Леопардите ловуват единствено нощно време и са свикнали да прекарват деня, спейки скрити в шубраците, в дупката на някое животно или на клоните на някое дърво.
 За леопарда дърветата са място, където почива, ловува и складира храната си. От височината на дървото леопардът прави засадите и нападенията над своите жертви, а също така държи храната си вън от досега на хиените.

Любима негова плячка са маймуните и някои видове антилопи. Напада и зебри, биволи и др. Когато няма възможност да ловува тази плячка, той също може да се храни с плъхове и други дребни животни и дори плодове.

Както и останалите си събратя от семейство „Котки“, леопардът е самотник. Изключение прави през размножителния период. Бременността му трае около три месеца и женската може да има от едно до шест малки, обикновено две или три.

Едро и набито животно. Теглото на мъжките достига 36 — 70 кг.(75-91 Амурски), женските стигат до 25 — 40 (60) кг. Дължина на тялото 1,1 — 1,6 м. (1,8 — 2,0 Амурски). Опашка 0,8 — 1,2 метра. Козината е къса и гъста (Амурски и Северно-Китайски — дълга и гъста). На цвят леопардите са жълти, през охра и оранжево до светло кафяви. Срещат се чисто черни екземпляри (Меланизъм), — Явански, Африкански, Азиатски), които са наричани черни пантери. Петната на леопарда са цялостни, черни по крайниците, главата и опашката. По тялото най-често са в групи по четири. Коремът и гърдите са бели до жълтеникави, петната там са по-разредени. Притежава силно развито зрение и слух, обонянието е слабо. Бяга сравнително бързо (50 — 60 км.ч. на късо разстояние), но се уморява лесно.

По принцип е нощно животно. Територията на мъжки леопард е между 10 и 100 кв.км. , при Амурският достига 500 — 700 ( 1000)кв.км. Живее 8 — 16 години, в плен до 20 ( 25 ).Африканските са тясно свързани с дърветата, живеят, спят, даже отглеждат потомство на тях. Дори когато ловуват, гледат наблизо да има дърво. Също така обичат водата. Азиатските — напротив. Живеят главно на земята, по-рядко се катерят по дървета, плуват прекрасно. В природата леопарда се храни с дребен и среден дивеч рядко едър. Антилопи, сърни, диви прасета , маймуни, чакали, гризачи, ако е много гладен яде земноводни и влечуги, даже мърша. Африканският, когато улови нещо гледа да го качи на най-близкото дърво, защото често по-силни животни ( лъвове, хиени ), му отнемат плячката. Може да качи на дърво животно, което е два пъти по-тежко от него. Леопардът е единственото животно което може да качи плячката си на дърво . Женската ражда 1 — 3 малки, обикновено оцелява само едно. На някои места ( Индия, Непал, Бангладеш ) често напада домашни животни. При Азиатските леопарди не рядко се наблюдава и човекоядство ( Индия, Шри Ланка, Бангладеш, о. Ява ). Човекоядци стават много възрастни или ранени животни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 28,453 hits
%d bloggers like this: