Какво трябва да знаете, преди да решите да имате домашен любимец папагал

Папагалите са отлични домашни любимци, но също така изискват грижи и голяма отговорност за отглеждането им.
Преди да се решите на такава стъпка – да отглеждате папагал вкъщи е необходимо да знаете следното:
Папагалите се нуждаят от ежедневни контакти и внимание от своите стопани, за поддържането на душевният им тонус и за социализиране.
Нормално е за папагалите да бъдат шумни – за тях това е характерно. Понеже в природата те живеят на големи ята и общуват помежду си посредством звуците, които издават. Папагалът ще ви приеме като член на своето ято и поради това ще иска да общува с вас посредством звуци. При залез, папагалите зоват ятото за да се ориентират към кацане за сън. Това са нормални звуци за папагалите и стопаните не бива да се ядосват и да ограничават птиците в такива моменти.
Папагалите трябва да се къпят редовно. Повечето от тях произхождат от дъждовните гори, където са получавали “душ” независимо дали искат или не по около три пъти седмично. От изключителна важност за здравето на техните пера е да се къпят често с чиста вода. Някои от тях предпочитат да се къпят с нас под душа, други предпочитат да бъдат пръскани (с пръскачки за оросяване на цветя например), други обичат в мивката под струя вода от чешмата. Често някои от тях обичат да се къпят във ваничка с вода. Пробвайте всеки от тези методи докато разберете как предпочита да се къпе вашият папагал.
Папагалите не са подходящи любимци за деца. Поради техния изключителен интелект, от тях не стават добри домашни любимци за деца. Папагалите живеят много дълго и изискват ежедневно внимание и контактуване с тяхното “човешко ято”. Едно дете преминава през много различни етапи/промени на стила си на живот (училище, брак, създаване на семейство, преместване и т.н.), което обикновено не благоприятства поддържането на дълготрайна връзка с толкова интелигентно същество като домашен любимец.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 29,992 hits
%d bloggers like this: