Черните котки

Черни котки има в повечето породи, който са едноцветни, като се започне от Американската късокосместа котка  и се стигне до сибирската. Има и изключения, това са породи който са ограничени само до един цвят.

Има няколко различни гена, които влияят на натрупването на меланина, който определя цвета на козината на котката. Двата основни вида меламина са phaeomelanin (той отговаря оранжевия и кремавия цвят) и eumelanin (който отговаря за получаването на черна или сива козина). Има допълнителни гени които определят наситеноста на цвета на козината. Кфявия цвят на котките се получава в резултат на мутация нав гена който отговаря за черния цвят, и се е получил и разреден сив цвят(известен като син).

Вариантите на типичните черни котки включват:

Черни котки с бели петна на гърдите и лапите
Бели котки с петна по тялото или главата или само върху опашката
Черна котка с бели корени на козината
Каликос  черни котки с оранжави петна или бели такива.

Голяма част от черните котки имат поне няколко бели косъма. Зоолога Дезмънт Морис пише, че това се е получило в Европа между петнадесети до началото на осемнадести век. Това е периода в който са починали много невинни хора и животни и през този период черните котки са били мишена на преследване.През този период черните котки са били обивани и дълго време на генетичния фон е напълно лишен от черни котки в продължение на години.

Характер и темперамент на черните котки

Някои експерти смятат, че няма връзка между цвета на козината и индивидуалноста, докато други отбелязват, на базата на проучвание и лични наблюдения, и поддържат тезата, че има такава връзка.

Според Темпъл Грандин, доктор по животновъдни науки и автор на „Да направим животните хора“, кава,че някои изледвания сочат, че черните котки са по приятелски настроени и по спокойни в сравнение с  котките с други цветове. Въпреки че тези резултати са интересни, те няма как да се приемат за всички черни котки, тъй като околната среда и други фактори  също имат роля за това.

Суеврието за черните котки

Те са били обект на много суеверия през годините. Те са исторически свързани с носенето на лош късмет в Северна Америка, но носещи късмет в Великобритания. В Шотландия се смяте, че ако се намери черна котка на някоя веранда то това е знак за бъдещ просперитет.

В япония се смята, че дори и едно черно петно да има котката по тялото си, това показва, че душата на мъртвите предц иживее в нея. Има много други суеверия, но интересно е суеверието, че ако намериш бялкосъм върху черна котка това ще ти донесе късмет.

Големите черни котки
Ттова е вярно за черната пантера, пантерата като те се определят от общия термин голям черна котка. Големите черни котки са наследници на господстващия ген  melanism (ягуар)  или двойните рецисивни гени melanism (леопарди) .

Независимо изледване показва, че те са с много добър темперамент, но се възприемат по трудно от котките с други цветове. Това най-вероятно се дължи на фактура суеверие и поради това, че тъмния цвят се отличава повече в клетката, те се прибират повече в приюти.

През 2008 година е обявен резултат от пручване което сочи че черните котки имат 50% по малък шанс някои да ги задържи в своя дом.И поради тази причина много малко черни котки който са вприют биват осиновявани. Някои прюти насърчават осиновяването н черните котки.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,012 hits
%d bloggers like this: