Насилието над животни вече е престъпление и у нас

До 3 години затвор за убийство или осакатяване на животно, както и солена глоба, предвиждат промени в Наказателния кодекс, приети на второ четене в парламента днес. Увеличават се драстично и санкциите за организиране на боеве с животни и участие в тях, които досега предвиждаха само пробация. Също така се прие да има наказателна отговорност и за онези собстеници на животни, които поради своята небрежност са допуснали питомците им да причинят телесни повреди или смърт на трето лице.

От българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи” изразиха огромното си удовлетворение от приетите промени. Днешното решение на Народно събрание е една дълго чакана крачка в посока на доближаване до общоевропейските ценности според Явор Гечев от „Четири лапи”: „Макар отдавна обществото ни да беше показало, че не толерира проявите на жестокост спрямо животни, до днес България беше единствената страна в ЕС, в която жестокостта над животни не се считаше за престъпление. Радваме се, че това се промени – най-вече благодарение на общата политическа воля на институциите у нас.”

Решението на НС дойде след сериозни протести от страната и чужбина, след като през последните месеци нашумяха няколко случая садизъм спрямо животни. Точно преди година беше осакатено кучето Мима, чиито четири лапи бяха отсечени, в началото на тази година една от големите национални телевизии направи сензационни разкрития за организирането на боеве с кучета, а през март ритуалът „тричане” на кучета предизвика изключително остра реакция извън страната ни. Обществото ни беше потресено и от редица други случаи на показен садизъм над животни, като обесването на кучета на мост на магистрала „Тракия” и в София.

Гласуването на промените в Наказателния кодекс показа, че темата за насилието над животните е оцветена не политически, а морално и по нея има широк консенсус между политиците ни, добавя Явор Гечев. „ Убедени сме, че днешните промени ще доведат до намаляване и на тежките престъпления, тъй като отдавна е доказано, че издевателствата над животни рано или късно прерастват в насилие над хора.”

От „Четири лапи” изказват благодарността си към всички политици, подкрепили промените в Наказателен кодекс и допринесли по този начин за доближаване на нашето законодателство още по близо до европейското.

От 2008 г. организацията води активна кампания за инкриминиране на насилието над животни в България, като е събрала в подкрепа на каузата близо 30 000 подписа в онлайн петицията си.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,012 hits
%d bloggers like this: