Какапо – най-тежкия папагал в света

  Какапо и един изключително интересен вид папагал. Какапо е най-тежкия папагал,активен е през нощта и не може да лети. Гръдната му кост е закърняла и няма костен гребен. Дъвче листа или стъбла за да извлече соковете им.
Както при другите видове папагали,краката на какапо имат два пръста насочени напред и два-назад. Окраската му е сливаща се с храстите между които се разхожда. Изключително рядък вид е. Обитава Нова Зеландия – дом на редица редки видове птици. За съжаление, от тази има останали около 60 екземпляра в целия свят. Какапо се размножава само когато дървото rimu или kahikatea има плодове (веднъж на 2-3 години). Тогава птицата може да натрупа достатъчно мазнини, за да изхрани и отгледа малките си. Проблемът е, че мъжките не помагат много и женските трябва да вършат цялата работа сами. Докато мътят яйцата, няма проблем. Но, когато малките се появят на бял свят, майката трябва да ги остави, за да отиде за храна. Това прави малките уязвими на нападения от хищници като плъхове например.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 28,453 hits
%d bloggers like this: