Африкански лъв

 Яростно защитаващ прайда си, или член на семейството, мъжки лъвове патрулират огромна територия, обикновено с площ около 100 квадратни мили (260 кв. км). Африканският лъв е бозайник и страховит хищник с тегло до 250 килограма,което го нарежда на второ място по големина при котките след тигъра.  Лъвовете са единствените котки, които живеят на групи, които се наричат ​​прайд.  Прайд са семейни единици, които могат да включват до трима мъже, една дузина жени, и малките им. Всички лъвици в прайда са свързани, и женски малките обикновено остават с групата, докато растат. Младите мъже в крайна сметка се отделят и създадат собствени прайдове, като поемат група начело с друг мъжки. Само мъжките лъвове имат гриви, впечатляващ пояс от дълги коси, които обграждат главите им. Мъжете защитава територията на прайда, която може да включва около 100 квадратни мили (259 кв. км), на пасищата или гори.

Тези животни маркират областта с урината, и ревът заплашително за да предупреждават и гонят нарушителите на тяхната територия. Женските лъвове в прайда са ловци. Те често работят заедно, за да ловуват, антилопи, зебри, антилопи гну, както и други големи животни. Много от тези животни са по-бързи от лъвове, така че работата в екип се отплаща.

Младите лъвове не помагат в лов, докато не станат на около една година. Лъвовете ловуват само ако имат възможност за това, те също крадат плячката на хиени и диви кучета.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 28,453 hits
%d bloggers like this: