Паун

Обикновен паун (Pavo cristatus) е едра птица от семейство Фазанови. Тя е монотипен вид характеризиращ се с наличието на множество цветови вариации в резултат на одомашняване и селекция от човека. При паунът е ясно изразен половия диморфизъм. Мъжките са ярко оцветени с дълги пера на опашката, които по дължината си имат характерни „очи“. Дължината на тялото е около 100 – 125 cm, а опашката 40—200 cm. Мъжките тежат 4 – 6 kg, а теглото на женските варира от 2,75 до 4 kg. Главата и шията са със син цвят, гърбът е зелен, а долната част на тялото е черна. Женските са сивкави на цвят, по-невзрачни и не притежават удължена опашка. Оперението на мъжките до 1,5 година наподобява това на женските. Характерното оцветяване в пълната си яркост развиват до към третата година. Продължителността на живота е около 20 години. Паунът е полигамна птица.

Мъжките живеят в групи с по 3 до 5 женски. Половата зрялост настъпва на две три годишна възраст. Сезонът на чифтосването продължава от април до септември. Снасят по 4 – 10 яйца на земята. Птиците отглеждани като декоративни животни снасят три пъти годишно. Инкубацията продължава 28 дена. Видът е широко разпространен в Пакистан, Индия и Шри Ланка на надморска височина до 2000 м. Ареалът му на местообитание обхваща районите южно и източно от река Инд, в Джаму и Кашмир, източен Асам, южен Мизорам и целия Индийски полуостров. Обитава както джунгли и горски местности така и обработваеми земи в близост до селищата.

Макар, че е пренесен доста рано в Средиземноморието широко разпространение в Европа намира след походите на Александър Велики в Индия. Одомашняването му е спомогнало видът да се разпространи във всички части на света. Паунът е защитен вид. Той е напълно защитен от Закона за индийските диви животни от 1972 г. Видът е обявен за националната птица на Индия.


Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,012 hits
%d bloggers like this: