Красивите и дълголетни папагали Ара

bau-bau-papagali-araАра е названието на група от птици от общо шест вида, към рода неотропични папагали. Напоследък тези птици могат да се видят и в България най-вече като атракция в хотели и ресторанти, в някои циркови представления, за домашно отглеждане и други.

Сред папагалоподобните Ара са най-големите птици, които в миналото са наброявали 22 отделни вида. Днес са останали само 19, понеже в началото на 20 век три вида са изчезнали, поради масовото изсичане на горите и търговията с птици. Птиците Ара са много интелигентни, могат да запомнят значителен брой думи, които да свържат в кратко изречение, имат невероятно красиви и разноцветни пера.

Обитават екваториалните и тропически гори на Южна и Централна  Америка. Голяма част от тях се срещат в басейна на река Амазонка.

Най-големият им представител е Хиациновата Ара. Това е много рядък и дори изчезващ вид, популацията му е критично намаляла през последните години. На дължина достига до един метър от главата до края на опашката. На черния пазар цената му може да  достигне сумата от 15 000 евро.

Цветовете на оперението при различните видове птици се различава, но красотата им е безспорна. В оперението преобладават червени, жълти, зелени, сини и оранжеви краски. Цветовете на перата са еднакво изразени и при двата пола, а според ветеринарите от зоо портал Бау Бау няма ясно изразен полов диморфизъм. Папагалите Ара имат тежък и масивен клюн, извит е дъговидно като долната част е по-широка и масивна, а горната е тънка  и заострена.

Храната им включва различни семена и плодове – слънчоглед, царевица, фъстъци, орехи и други.

Папагалите са едни от най-големите дълголетници в животинският свят както цяло. От известния зоопортал споделят, че някои видове могат да доживеят възраст от 80 – 90 години.

Птиците са обект на изследвания от учените, които се опитват да разберат причината за тяхното дълголетие, тъй като те имат малък геном в сравнение с този на други птици също дълголетници. За да разберете интересни факти за птиците и техните основни характеристики, ви каня на страниците на: http://zoovidove.baubau.bg/%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,430 hits
%d bloggers like this: