Санбернар

Санбернар (на немски: Bernhardiner) е порода кучета със швейцарски произход. Създадена е в края на 17 или началото на 18 в. от монасите на Санбернарския манастир, намиращ се в Големия Санбернарски проход в Алпите. В манастира развъждали и дресирали тези кучета за спасяване на заблудили се или затрупани от лавини пътници, поради което първоначално породата се е наричала лавинхунд. Едва през ХІХ в. породата е наречена със сегашното си име. Кучетата от тази ценна порода са спасили много хора от „бялата смърт“ в планината. Известен е паметникът на знаменитото куче Бари в Париж, спасило живота на 43 изпаднали в беда хора.

Санбернарът е едро, грубо, масивно куче. На височина достига 70 cm, а на тежина 100 kg. Има малки клепнали уши и сравнително дълга опашка. Срещат се две разновидности на породата – късокосместа и дългокосместа. Окраската обикновено е двуцветна – червеникавожълтеникава, бяла с големи лимонени петна или червеникава с големи бели петна. Кучетата от тази порода са известни с миролюбивия си нрав и огромния си апетит, но за сметка на това са непретенциозни към храната.

Санбернарът има сурово изражение, но той никога не проявява агресия. Това е едно от най-великодушните кучета и е добър, предан и прекрасен другар на цялото семейство – както за децата, така и за възрастните. Санбернарът е едро куче и му е нужно много просторно място, за да живее добре. Той би се чувствал прекрасно ако го отглеждате в обширния двор на вашата къща. А за да е смислен животът му, трябва да имате достатъчно свободно време за съвместни упражнения. Така ще го превърнете в чудесно домашно куче и отличен компаньон.

За жалост породата на „Сен Бернарските” санбернари, развъдена и утвърдена през 13-14 век, малко по малко се изражда и изчезва и то не само по чисто генетични причини. Грамадните песове с тегло 60-80 кг и височина в холката до 95 см се нуждаят от немалко грижи и не е лесно да се изхранят.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,012 hits
%d bloggers like this: