Забавният мопс с дълбок поглед

portal-za-jivotni-bau-bau-zabavniat-mops-s-dulbok-pogled

Една от най-старите породи кучета в света е мопс. Бил е любимец на много императори и кралски особи по света. В миналото е бил отглеждан като компаньон и днес остава един от най-предпочитаните домашни любимци. Единодушно са съгласни и специалистите от портал за животни Бау Бау.  Ако и вие като нас харесвате чаровния мопс, то нека се спрем на някой негови особености.

Като цяло, представителите на породата имат гладка и мека козина. Официално са признати две разновидности на космената покривка:

 • малко по-дълга, с пухкави лапи, уши и крайници
 • много къса –  равен и къс косъм по цялото тяло

Обикновено окраската е в златист и прасковен цвят с леко черно, но се срещат и изцяло черни мопсове. Очите, ушите и носа са винаги тъмни. Тялото е малко, но доста мускулесто и силно набито. Чаровния мопс има голяма и кръгла глава. Опашката му е интересно завъртяна нагоре към тялото.

Според всички собственици на мопс, тези кучета са чудесни компаньони. Хубавото при тях е, че са много весели, енергични, но също така обичат да обират вниманието и овациите на околните. Разбират се добре с други животни, но се чувстват добре в компанията на стопаните си. Щом игривия мопс свикне със стопанина си, започва неотлъчно да го следва и иска винаги да бъде до него, пишат в зоо портал Бау Бау. Ако му липсва внимание, това може да даде отражение на крехката кучешка психика. Въпреки многото си енергия, този тип кучета са спокойни, уравновесени и рядко се превъзбуждат.

Породата мопс пази някои черти на молосоидните породи, едни от които са индивидуалност, чувство за собствено достойнство и независимост. Хубаво е да се знае, това куче понякога може да прояви по-голямо своеволие и непреклонно да отстоява на своето, докато не го получи.

След като представители на популярния зоопортал запитали различни собственици на мопс защо толкова много обичат кучетата си, те отговорили, че с тези животни общуването е непринудено и забавно. Смята се, че мопс са едни от малкото кучета, които нямат проблемно поведение. Освен това, имат достатъчно малък размер, за да се настанят удобно в скута на стопанина си.

Мопсът ще прави чудесна компания почти на всекиго. Досущ като анимационен герой, той е много комичен, шеговито споменават в българския портал за животни. И обръщат внимание на това, че при по-горещо време, любимият ви дребосък може да прегрее, поради предразположението си към проблеми в дихателния апарат. Затова в горещите летни дни го разхождайте на предимно сенчести места.

Разказът ни за интересния мопс продължава, като насочваме фокуса към характера  и поведението на кучето. Известно е, че добре се разбира с деца, но е желателно да се внимава, когато ги съберете близо едни до други. Кучето, както и детето могат да правят много пакости.

В случай, че обичате да прекарвате повече време у дома, да гледате телевизия и да хрупате нещо на дивана, любимият ви мопс ще иска да прави същото. Ако пък ви харесват разходките и обичате да излизате по-често, водейки кучето със себе си, тези занимания ще станат и негови любими. Не, то не ви подражава. Просто иска да прекарва повече време с вас, пишат в най-големия български зоопортал. Вярно е, че игрите и разходките са любими на мопса, но внимавайте да не го преуморите. Например, енергичните кученца Чихуахуа по всяко време са готови да покажат малките си зъбки, а нашият мопс е съвършено спокоен и можем да чуем гласа му само, ако усети нещо необичайно.

След като обсъдихме физическите особености и поведението на чаровния ни приятел, нека сега обърнем внимание на най-често срещаните здравословни проблеми според специалистите на българския портал за животни. Мопсът е предразположен към:

 • Сърдечни проблеми
 • Затлъстяване
 • Дихателни проблеми
 • Преумора и прегряване
 • Гъбични инфекции
 • Ушни инфекции
 • Сълзене от очите
 • Кожни алергии и раздразнения

Източник:

http://zoovidove.baubau.bg/мопс/отглеждане-дресировка-мопс.html

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

 • 33,430 hits
%d bloggers like this: