Бигъл

Бигъл или бийгъл (от английското Beagle) е порода средно-големи кучета. Появяват се като ловджийски кучета в Англия през първата половина на 19 век. Те живеят около 12-14 години. Обонянието им е силно развито и често казваме, че са със залепнал нос за земята, защото постоянно душат. Ушите им са дълги и кадифено меки. Бийгълът е дружелюбен и обича да си играе. Тази порода произлиза от хрътките.

Бигълът е куче, което произлиза от Великобритания. Има дълга история датираща от времето на Хенри VIII. Отглеждан за лов, Бигълът става много популярен в Съединените Щати, като се превръща в най-популярната порода през 1950 г. Породата е регистрирана за пръв път в АКС през 1885 г.

Игриво, с добър нрав и много общително, кучето Бигъл е подходящо както за хора с опит в отглеждането на кучета, така и за такива без. Кучетата от тази порода са подходящи за семейства с деца, тъй като се разбират много добре с хлапета. Чувстват се добре в компанията на други кучета и обичат да преследват малки животни. Бигълът е изключително обидчиво куче, което се наслаждава на времето прекарано със своето семейство. Винаги е щастлив, когато някой от семейството се прибира вкъщи, размахва опашка и го приветства с целувки. Бигълът обича да изследва. Понякога неговото любопитство може да му докара неприятности и дори да го изложи на опасност. Той има много голям апетит и винаги ‘умира от глад’, което го прави склонен към затлъстяване.

Тренировките с последователен характер са жизнено важни за тази порода, защото в противен случай кучетата могат да станат упорити и трудно се подчиняват. Малкият Бигъл обожава да дъвче, така че е препоръчително да не го оставяте сам вкъщи. Бигълът има жизнерадостен нрав и е страхотен другар. С непознати се държи резервирано, а неговата бдителност и лай го правят добро куче пазач. Обожава храната и се възползва от всеки удобен случай, за да си открадне нещо за ядене. Това куче трудно се приучава на домашни навици. Изключително любопитен, Бигълът има навика да се отдалечава и изследва – уверявайте се, че сте го оставили да лудува на сигурно и безопасно място, като например двор с ограда. Не забравяйте обаче, че обожава да копае и да се катери и би могъл да прокопае под оградата или да се изкачи по нея, така че е необходимо да се уверите, че оградата ви е достатъчно сигурна, за да го държи в безопасност.

Съществуват две породни разновидности – гладкокосместа (с къс, гъст и фин косъм) и твьрдокосместа (с остър, твърд и гъст косъм). При едната кучето достига 33 см, а при другата – 33-38 см. Теглото му варира между 7 и 14 кг в зависимост от височината му. Има къса, лъскава и гъста козина, която може да е червена или бяла на цвят, жълтеникаво кафява и бяла, лимонено жълта и бяла, като най-често се среща в комбинация от черен, жълтеникаво кафяв и бял цвят. Късата, лъскава козина на Бигъла не изисква особено голяма поддръжка. Бързо разресване и разтриване с влажна кърпа от време на време ще я поддържа в добро състояние. Необходимо е да се уверявате, че ушите му са сухи, за да избегнете инфекции. Козината му пада умерено.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,430 hits
%d bloggers like this: