Американска късокосместа котка

amerikanska-kusokosmesta-11Това е най-разпространената домашна котка в Америка.  Тя е всепризната за един от най-добрите мишелови. Статистиката показва, че всеки трети опит за лов на мишка е успешен за нея. Освен това, тя е посочвана и като най-предпочитан вид за отглеждане в домашни условия. За това са допринесли кроткият й нрав, нейната добронамереност и безпроблемното понасяне на самотата. Повече за външният вид и останалите характеристики на Американската късокосместа котка научaваме от популярния зоо портал Baubau:

Външен вид

Както става ясно от името Американска късокосместа котка, козината й е много къса, мека и плътна по тялото. През зимните месеци, тя е малко по-дълга.

Окраска

Американска късокосместа котка  е доста разпространена – могат да се срещнат над 80 различни вида нейни представители. Основните окраски са: тигрова, цветна, петниста, шарена и други. Има ясно изразени три цвята, които се разграничават с по-меки отенъци. Окраската трябва да бъде в пълна хармония с цвета на очите, които има котката.

Очи

Зелени очи – петниста окраска или такава с ивици, сребристо тигрова

Различни очи -при тях едното око е сиво, а другото синьo

Брилянтно медни очи- имат червено – тигрова окраска

Тъмносини или брилянтно златисти очи – бяла окраска на козината

Брилянтно- златисти очи- всички останали окраски

Тяло и глава

Тялото на Американската котка е добре балансирано и има отлично развити крайници

и мускулатура. Очите са широко поставени, големи и кръгли. Ушите са доста къси и средни на големина.

Характер и поведение

Според специалистите от зоо портал Baubau, тези котки са изключително контактни и се разбират чудесно с децата. Представителите на породата са изключително добронамерени, ласкави и миловидни.  Поради кроткия им темперамент, те се препоръчват за отглеждане в семейства, които не могат да отделят много време и внимание на своите любимци.  За разлика от други породи, Американската късокосместа се справя много добре със самотата

Отглеждане

Това е котака, която може да се отглежда лесно без да предявява капризи. Отлично се забавлява и сама. Подходяща е за стопани, които нямат предишен опит с отглеждането на котки. Спокойният и добронамерен нрав на породата е направил представителите й едни от най-предпочитаните домашни любимци в Америка.

Грижа за козината

Популярният портал за животни е на мнение, че поддръжката й не е проблем.  Козината на тези котки е къса, заради това не се сплъстява и не изисква някакви по-специални грижи. Достатъчни са само няколко разресвания месечно.

Обучение

Добре е да започнете обучението на котката в най-ранна възраст. Лесно запомня това, което се изисква от нея  и за сравнително кратко време възприема хигиенните навици.

Здравословен статус

Срещите с ветеринар са рядкост. Американската късокосместа котка се радва на много добро здраве. Единствена предразположеност, която портал за животни споделя, е смущение в сърдечно – съдовата система, което обаче не е масово. Продължителността на живот достига от 15 до 20 години.

Още полезна информация и снимков материал за Американска късокосместа котка можете да намерите тук: http://zoovidove.baubau.bg/%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 33,012 hits
%d bloggers like this: